WFPS 2025 van PWC: Wat jonge mensen in finance belangrijk vinden

Dat jong talent anders naar werk kijkt, weten we inmiddels. Maar wat verwachten jonge professionals (18-35 jaar) dan precies van hun werk?

PwC onderzocht het. Hieronder delen we de 5 opvallendste thema’s uit hun Workforce Preference Study (WFPS) 2025. Op basis van uitkomsten van de financiële diensten sector geven wij praktische tips voor werkgevers in de accountancy*. 

Lees snel verder.

 

1. Transparantie over salaris en bonussen is belangrijk 

Salarisverhoging (#1), basissalaris (#2) en bonussen (#10) staan allemaal in de top 10 van de finance respondenten.

Financiële waardering blijft dus topprioriteit. Niet omdat jongeren uit finance per se materialistisch zijn, maar omdat het leven duurder wordt en financiële zekerheid daardoor noodzakelijker dan ooit.

Wat betekent dit voor werkgevers in de accountancy? 

  • Wees helder over wat iemand kan verdienen op korte en langere termijn. Geen vage beloftes, maar duidelijke salarisstappen en bonusvoorwaarden vanaf dag één.

  • Realiseer je dat een marktconform salaris de basisvoorwaarde is; met een opleidingsbudget of een extra vrije dag compenseer je geen laag salaris meer.

  • Maak inzichtelijk hoe en wanneer medewerkers salarisverhogingen krijgen, bijvoorbeeld door transparante criteria voor promoties en prestatiebonussen te communiceren.

Zie ook ons artikel: Wat verdien je in de accountancy? 

2. Ontwikkeling en uitdaging moeten tastbaar zijn 

Ontwikkelmogelijkheden (#5) en uitdagend werk (#6) scoren beiden hoog. Dat bevestigt: jonge finance professionals willen groeien, maar wel via inhoud die hen boeit. De tijd van generieke ‘doorgroeipaden’ is voorbij.  Autonomie in werk (niet in top 10, #26, maar sterk gestegen in belang) speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Wat kun je hiermee doen als kantoor? 

  • Maak ontwikkelplannen persoonlijk. Ga minstens één keer per kwartaal met elke medewerker zitten en vraag expliciet waar iemand zich in wil ontwikkelen en welke opdrachten daarbij passen.

  • Geef starters uitdagende, betekenisvolle taken, zoals klantpresentaties, analyses van complexe dossiers of het begeleiden van een stagiair. Geen ‘klusjes’ omdat niemand anders tijd heeft.

  • Koppel opleidingen aan directe praktijk. Bijvoorbeeld: volg je een training adviserende vaardigheden, zorg dan dat diegene ook direct adviesgesprekken mag voeren.

3. Werk-privébalans gaat verder dan alleen ‘thuiswerken’

Vakantiedagen (#4) en flexibele werktijden (#7) worden hoog gewaardeerd. Ondanks dat je in de finance sector ook hybride werkt, lukt het in praktijk nog lang niet altijd om echt balans te vinden.

Wat betekent dit voor jouw kantoor?

  • Introduceer ‘flexibele starttijden’: maak het mogelijk dat medewerkers bijvoorbeeld tussen 07:00 en 10:00 kunnen beginnen, afhankelijk van hun voorkeur.

  • Plan in drukke periodes structureel extra ondersteuning in, zodat er geen constante piekbelasting is en medewerkers minder vaak lange dagen hoeven te maken.

  • Maak overuren bespreekbaar en geef ruimte om op rustige momenten écht vrij te nemen, niet alleen formeel maar ook daadwerkelijk in de praktijk. 

4. Maatschappelijke impact wordt steeds belangrijker

Niet in de top 10, maar de maatschappelijke bijdrage van het werk (#18) en van de organisatie (#13) winnen snel aan belang, vooral bij hoger opgeleiden (WO en HBO). Jong talent zoekt zingeving en wil werken bij organisaties die iets positiefs bijdragen aan de wereld.

Hoe speel je hierop in?

  • Laat zien hoe jouw kantoor proactief klanten helpt om te verduurzamen of maatschappelijke impact te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van lokale ondernemers bij maatschappelijke initiatieven of aan het adviseren over duurzaamheidsrapportages.

  • Wees transparant en concreet over wat jouw kantoor zelf doet. En nee, alleen een duurzaam pand is daarvoor niet voldoende. Denk eerder aan vrijwilligerswerk, samenwerking met maatschappelijke organisaties of betrokkenheid bij lokale initiatieven.

 5. Collega’s en sfeer blijven bepalend 

Hoewel de financiële focus in dit onderzoek opvalt, staat ‘collega’s’ bij de finance respondenten op #3. Dat bevestigt opnieuw: echte verbinding bepaalt uiteindelijk of medewerkers blijven of vertrekken.

Wat betekent dat in de praktijk? 

  • Zorg voor goede begeleiding van nieuwe medewerkers (bijvoorbeeld een persoonlijke buddy die actief en proactief beschikbaar is in de eerste maanden).

  • Organiseer maandelijkse intervisies waar medewerkers open en eerlijk ervaringen en uitdagingen kunnen bespreken (ook junioren!).

  • Geef kandidaten vooraf al een duidelijk beeld hoe het voelt om bij jouw kantoor te werken. Dat kan door kennismakingsgesprekken met toekomstige directe collega’s, maar ook via Finch Online die jouw bedrijfscultuur online heel mooi inzichtelijk maakt 😊

     

Met dank aan PwC voor het beschikbaar stellen van de sectorresultaten. 

Download hier het volledige onderzoeksrapport van WFPS 2025 

En vergeet niet om Finch Online te volgen op LinkedIn voor meer inzichten over werkcultuur, leiderschap en trends in de accountancy.


*De interpretaties en tips zijn die van Finch Online, niet noodzakelijkerwijs de mening van PwC.

 

Vind jouw perfecte werkgever

Je bent binnen 5 minuten klaar en weet welke werkgever het beste bij je past!