Tien grote verschillen tussen werkgevers in de accountancy- en belastingbranche

“Die accountantskantoren zijn toch allemaal hetzelfde?” Dit wordt vaker gezegd door mensen die niet in de branche werkzaam zijn, maar als professional weet je dat er ontzettend veel verschillen zijn. Op het moment dat je je gaat oriënteren op een overstap, is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van de verschillen tussen werkgevers en waar jouw voorkeur naar uitgaat, zodat je gericht kunt selecteren welke organisaties daar het beste op aansluiten. Wij zetten de 10 grootste verschillen tussen werkgevers voor je op een rij:

1. De grootte van het kantoor

Grotere kantoren bieden vaak een strakkere organisatiestructuur, vastomlijnde functies en meer specialisatiemogelijkheden, zowel in klantsegmenten als in werkzaamheden. Binnen kleinere kantoren is je functie vaak wat breder, is er meer bewegingsvrijheid om de werkzaamheden in je functie aan te passen, werk je met iedereen nauw samen en val je sneller op binnen de organisatie. Binnen grotere kantoren zul je jezelf meer zichtbaar moeten maken, wanneer je 10 collega's hebt die eenzelfde functie bekleden. Grote kantoren bieden vaak wel een uitgebreider pakket pakket aan opleidings- en begeleidingsmogelijkheden, waar je uit kunt kiezen.

2. Bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur van werkgevers in deze branche verschilt enorm. Van meer formele en gestructureerde omgevingen tot informele en meer flexibele omgevingen. Kies een cultuur die past bij jouw persoonlijkheid en waarden, zodat je jezelf goed voelt bij je collega's en leidinggevenden en je jezelf optimaal kunt ontwikkelen.

3. Klantenportefeuilles

Verschillende kantoren richten zich op diverse klanten, zoals bijvoorbeeld kleine en grote ondernemingen binnen het mkb, internationale ondernemingen, multinationals, non-profit organisaties of agrarische ondernemingen. En binnen die segmenten, kun je bespreken of er bepaalde branches vaker vertegenwoordigd zijn en welke grootte de ondernemingen hebben, gelet op aantal medewerkers en omzet.

4. Specialisatiemogelijkheden

Werkgevers, vaak de wat grotere kantoren, kunnen meerdere specialisatiemogelijkheden bieden binnen accountancy, fiscaliteit, salarisadministratie of consultancy. Denk je na over een mogelijke specialisatie, kies dan een werkgever die je deze mogelijkheden zou kunnen bieden in de toekomst.

5. Loopbaanontwikkeling

Alle werkgevers bieden mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen binnen een organisatie. De mogelijkheden voor groei en promotie variëren per kantoor. Hoe snel kun je doorgroeien naar een hogere functie? Is het de bedoeling dat je iedere 2 tot 3 jaar een volgende stap zet of kun je langere tijd dezelfde werkzaamheden blijven uitvoeren? Zijn er vaste criteria om te bepalen of je een volgende stap kunt zetten, die je kunt meten, zodat je hier naartoe kunt groeien of vindt er jaarlijks een algemenere beoordeling plaats? Worden er tussentijdse voortgangsgesprekken gevoerd of enkel een beoordelingsgesprek? Krijg je een coach toegewezen die je begeleidt in je persoonlijke ontwikkeling?

6. Werk-privé balans

Er is geen enkele werkgever die aangeeft dat zij een hele slechte werk-privé balans kennen. En tóch zijn er grote verschillen tussen werkgevers. Er zijn kantoren waar niemand overwerkt en er zijn kantoren waar je in de drukke periodes standaard een vast aantal uren per week overwerkt. Er zijn werkgevers die werknemers volledig vrij laten in de invulling van hun uren en werkgevers die verlangen dat je extra beschikbaar bent op kantoor in bepaalde periodes. Ook het thuiswerkbeleid draagt bij aan een goede balans en verschilt per werkgever. Denk goed na over jouw wensen en stel hier gerichte vragen over.

7. Technologie en innovatie

Ieder kantoor houdt zich bezig met optimalisatie van automatisering, digitalisering en AI, maar per organisatie is het proces verschillend. Bij sommige kantoren leveren klanten nog mappen met de administratie aan, terwijl andere kantoren alles volledig digitaal verwerken. Sommige kantoren werken met vele verschillende softwarepakketten, terwijl anderen een selectie van pakketten gebruiken. Vraag naar de ontwikkelingen die op dit gebied gepland staan, zodat je een goed beeld krijgt van het huidige proces en kunt inschatten waar de verschillen zitten met je eigen ervaring en wensen.

8. Training en ontwikkeling

Onderzoek of en op welke wijze een werkgever investeert in continue training en opleiding, zodat je je als professional kunt blijven ontwikkelen. Dit is belangrijk voor je groei en werkgeluk op de lange termijn. Denk hierbij niet alleen aan langere opleidingstrajecten maar ook aan een dagcursus, online webinars, coaching enz.

9. Kantoorlocatie

De locatie van het kantoor heeft invloed op je woon-werkverkeer. Ondanks dat thuiswerken bij de meeste werkgevers gedeeltelijk mogelijk is, is het van belang dat je goed nadenkt over de reistijd die voor jou passend is, in combinatie met je privéleven. Werkgevers geven vaker aan dat bij collega's die wat verder weg wonen, de reistijd toch een afbreukrisico vormt op de lange termijn.

10. Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook het salaris en de secundaire voorwaarden zijn uiteraard heel belangrijk. Hierin kunnen grote verschillen zitten. Behalve het salaris zelf kun je denken aan het aantal vakantiedagen, overwerkregelingen, pensioenregelingen, studieregelingen, kilometervergoedingen en leaseauto's, bonussen, ziektekostenverzekeringen en sportabonnementen, verzorgde lunches, participatieregelingen, enz. Hecht je veel waarde aan een goede pensioenregeling? Of regel je dat liever zelf? Ga jij het liefst 7 weken per jaar op vakantie of vind je 5 weken ook voldoende?

Het is van groot belang om een weloverwogen keuze te maken bij de overstap naar een nieuwe werkgever. Denk na over wat jij wilt en belangrijk vindt, voor nu en in de toekomst, en neem de tijd om de verschillen tussen kantoren te analyseren en te beoordelen welke aspecten het beste bij jouw carrièredoelen en persoonlijke voorkeuren passen. Dit zal je helpen om de werkgever te vinden die het beste bij jou past, zodat je met veel plezier aan de slag blijft en succesvol kunt zijn.

Ontdek jouw nieuwe werkgever

Benieuwd welke werkgever het beste bij jou past?
Doe dan de scan of bekijk alle werkgevers.